Ferenc pápa beszéde a nairobi ENSZ-székházban: Ne az önzés győzzön a közjó felett!

A Szentatya november 27-én, kenyai látogatásának utolsó hivatalos programjaként látogatást tett az ENSZ-központban, amely a világszervezet környezetvédelmi tevékenységével foglalkozik.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ferenc pápa megérkezésekor elültetett egy fát az intézmény kertjében, majd beszédet intézett az ENSZ munkatársaihoz. Többször kifejezte reményét, hogy az államok félre tudják tenni az önző érdekeket a klímaváltozás kezelése és a jelenlegi fejlődési modell torzulásainak helyreigazítása érdekében.

A pápa a faültetés jelentőségteljes gesztusából indult ki beszédében. Hangsúlyozta, ez arra hív minket, hogy folytassuk a küzdelmet az erdőirtás és az elsivatagosodás ellen; továbbá arra ösztönöz, hogy bizakodjunk, és konkrétan vállaljunk elkötelezettséget az igazságtalanság és a pusztulás átalakítása iránt.

A közelgő párizsi ENSZ-klímacsúcs kapcsán a Szentatya hangsúlyozta: katasztrofális lenne, ha a magánérdekek kerülnének előtérbe a közjóval szemben és ha a résztvevők manipulálnák az információkat, hogy saját terveiket védelmezzék. A tanácskozás fontos lépés lehet egy új energetikai rendszer kifejlesztése folyamatában az üvegházhatású gázok minimumra csökkentése, az energetikai hatékonyság célkitűzése terén. Nagy politikai és gazdasági feladat előtt állunk, hogy helyrehozzuk a jelenlegi fejlődési modell működési zavarait és torzulásait.

A pápa annak a reményének adott hangot, hogy a párizsi csúcson globális és átalakító jellegű egyezmény születik a szolidaritás, az igazságosság, az egyenlőség és a részvétel alapelveire épülve. A Szentatya arra buzdított, hogy az egyezmény három célt tűzzön ki: a klímaváltozás hatásainak csökkenését, a szegénység elleni küzdelmet és az emberi méltóság tiszteletben tartását.

Őszinte és nyitott párbeszédre van ehhez szükség minden felelős közreműködésével: a hatóságok, a tudományos közösség, a vállalatok és a civil társadalom bevonásával – hangsúlyozta Ferenc pápa. – A népek szolgálatába kell állítani a gazdaságot és a politikát. Az irányvonal megváltoztatásához alapvető elkötelezettségre van szükség a nevelés és a képzés terén. A magunkról, másokról, a környezetről való gondoskodás kultúráját kell vállalni a pusztulás és a kiselejtezés kultúrája helyett. Nem nyugodhatunk bele a kiselejtezés és a társadalmi kirekesztés szélsőséges és botrányos formáiba, amelyek a rabszolgaság új formái.
Elő kell segíteni olyan kezdeményezéseket, amelyek a városrendezésen, a közterek gondozásán és a helyi lakosság részvételén alapulnak. Ezek célja legyen a számos egyenlőtlenség és a városi szegénység felszámolása nemcsak gazdasági, hanem elsősorban társadalmi és környezeti téren – buzdított a pápa.

Majd utalt a Világkereskedelmi Szervezet közelgő miniszteri konferenciájára, amelynek Nairobi ad otthont. Emlékeztetett, hogy nem sikerült elérni egyenlő nemzetközi kereskedelmi rendszert, amely a szegénység és a kirekesztés elleni küzdelem szolgálatában állna.

A tanácskozás legyen igazi szolgálat közös otthonunk gondozása és az emberek, elsősorban az elhagyatottak átfogó fejlődése érdekében. Afrika és az emberiség természeti gazdagságát és szépségét a pusztulás állandó veszélye fenyegeti az emberi önzés, a szegénység és a kirekesztés helyzeteivel való visszaélés miatt. Az illegális kereskedelmi tevékenység politikai instabilitást gerjeszt, elősegíti a szervezett bűnözést és a terrorizmust – figyelmeztetett Ferenc pápa.

Beszéde végén biztosította az ENSZ munkatársait a katolikus egyház elkötelezettségéről és együttműködéséről annak érdekében, hogy a regionális együttműködés gyümölcsöket hozzon; hogy az afrikai kereskedelmi egyezményeket szigorúan betartsák, és mindig szem előtt tartsák a közjót.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

2015. 11. 28.|Tags: |