Határtól határig zarándoklat

A Határtól határig zarándoklat 2017. augusztus 3-12. között valósult meg a Via Mariae polgári társulás szervezésében. Ez egy bejárással egybekötött, 10 napig tartó gyalogos zarándoklat volt gróf Esterházy János emlékének szentelve a Mária út észak-déli főágának felvidéki szakaszán, összesen kb. 260 km hosszan. A zarándoklat a lengyel-szlovák határnál fekvő Árvanádasd (Trstená) városából indult és a magyar-szlovák határnál, Ipolyságon fejeződött be.

A zarándoklaton dercsikai, nyitrai, palásti, ipolysági, egyházgellei és magyarországi (Nyíregyházáról és Budapestről  ) zarándokok vettek részt, összesen 15 fő. A zarándoklatot Árvanádasdon ködös, párás időben kezdték. Míg délen nagy hőség volt, e tájakon kellemesebb volt az időjárás, esténként picit mindig lehűlt. Óhegyre érkezve egy hidegfront érkezett, amely az Alacsony-Tátra és Nagy-Fátra határán lévő Szűz Mária búcsújáróhelyet hosszabb esőzéssel sújtotta. Így a zarándokok busszal voltak kénytelenek átmenni Besztercebányára, ahonnan másnap az enyhébb időben gyalog folytatták az útjukat. Útközben olyan régi, szép városokat is érintettek, mint Besztercebánya, Zólyom, Selmecbánya. Számos természeti értéket csodálhattak meg, mint például a Kvacsani-völgy vagy a Kelemenfalu közelében levő mélyről feltörő termálvízű tavat. Külön öröm volt végighaladni azon a 40 km-es szakaszon, melyet a Via Mariae és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség kezdeményezésére és közreműködésével sikerült az elmúlt hónapokban létesíteni Hontnémeti és Ipolyság között a Szlovák Turista Szövetség segítségével. (Klub slovenských turistov – KST). Csodás tájakon zarándokolhattak. S megtudták, hogy nem kell messzire menni, hiszen itt Szlovákiában is vannak gyönyörű helyek, ahova érdemes kirándulásokat szervezni. Bár sokszor kellett kisebb hegyeket megmászniuk, de a látvány mindenért kárpótolta őket és mindig rácsodálkozhattak a természet szépségeire.

Amint lehetőségük nyílt a zarándoklat során szentmiséken vettek részt és napközben rózsafüzért mondtak s imádkoztak, énekeltek. A zarándokok az út során esténként panziókban, magánházaknál, turistaszállókon és cserkészházakban szálltak meg. Az anyaországi és a szlovákiai magyarok megismerkedhettek a helyi szlovákokkal, akik barátságosan fogadták a zarándokokat, mosolyogtak rájuk, mindig visszaköszöntök, sokszor érdeklődtek, hogy merre és hova tartanak, és mi ez az egész. Pozitívan csalódtak a szlovákokban, mivel olyan barátságosak és vendégszeretők voltak, és csak a politika kelti a feszültséget a két nemzet között. Ez a megbékélés, egymás megismerésének is az útja volt.

Különleges élmény volt a zarándokoknak megérkezni Palástra, ahol már szinte mindenhol magyar szavakat hallhattak és magyar szentmisén vehettek részt a helyi Szent György-templomban. A helyi hívek gyűjtésének köszönhetően a helyi atyával vacsorán vehettek részt. Köszönet érte.

A zarándokok nagyon sok szép élménnyel és lelkiekben gazdagodva tértek haza otthonaikba. A tervek szerint szeptemberben újra találkoznak Alsóbodokon, az Esterházy János Emlékhely átadásán.

Via Mariae press

2017. 08. 24.|Tags: |