Járványok, karantén és üres templomok a történelemben

2020. 04. 26.|

Nem először fordul elő a történelemben, hogy ilyen rendkívüli körülmények között ünnepeljük Húsvétot. A pápák és püspökök az elmúlt századokban is elrendelték a lakosság otthoni elkülönítését, bezáratták a templomokat, hogy elkerüljék a fertőzés további terjedését. Milánóban 1576-ban, Rómában pedig 1656-ban dúlt nagy pestisjárvány.

Ferenc pápa levele minden hívőhöz és Mária-imádságai 2020 májusára

2020. 04. 26.|Tags: |

Április 25-én, szombaton tették közzé a Szentatya minden hívőhöz intézett levelét, amely a Szűzanyának szentelt hónapban, májusban a rózsafüzér imádkozására buzdít. A pápa mindenkit arra hív, hogy egyénileg vagy közösségben – ahogy a járványügyi korlátozások engedik – imádkozzuk a rózsafüzért, melynek lezárásaként két imádságot is ajánl.

Két magyar is szerepel egy amerikai katolikus magazin Év embere toplistáján

2020. 02. 23.|

Az „Inside the Vatican” (A Vatikánon belül) amerikai katolikus havilap minden év januári számában közzé teszi az Év embere tizes listáját. A magazin szerkesztői kiválasztanak olyan személyiségeket, akik katolikus szempontból kiemelkedő hatást gyakoroltak tevékenységükkel környezetükre, szerepeltek a hírekben, illetve a világ és a hit fontos kérdéseiben jelentős szerepet vállaltak.

A názáreti Szent Család legyen a mai családok példaképe – a pápa Úrangyala imádsága

2019. 12. 31.|Tags: |

Jézus, Mária és József legyenek a mai családok számára is az életszentség példaképei – mondta Ferenc pápa vasárnap délben, az Úrangyala elimádkozása előtti elmélkedésében. Az életszentség útja, hogy készségesen Isten rendelkezésére állunk a názáreti Szent Családhoz hasonlóan, amelynek tagjai egyhangúlag elfogadták az Úr akaratát.

Harminc évvel a bársonyos forradalom után, ahogy a prágai szentszéki nagykövet látja

2019. 08. 27.|

Az Acistampa olasz katolikus online újság augusztus 12-i dátummal terjedelmes cikket közöl a „cseh rendszerváltásról”, az úgynevezett „bársonyos forradalomról”. Andrea Gagliarducci újságíró kérdezi a történelmi eseményről Vaclav Kolaja csehországi szentszéki nagykövetet, aki feltárja azt a hatalmas szenvedést, amivel a csehszlovák kommunista rezsim a cseh katolikus egyházat sújtotta.

Vigyázzunk a virtuális világ keltette kíváncsisággal

2018. 05. 02.|Tags: |

A gyerekek kíváncsiak, a virtuális világban pedig sok rossz dologgal találkoznak. Segítenünk kell, hogy a fiatalok ne váljanak e kíváncsiság rabjaivá – figyelmeztetett Ferenc pápa április 30-án, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén. Forduljunk inkább a Szentlélekhez, mert ő ad nekünk bizonyosságot.