Dunaszerdahely városa is csatlakozott az Esterházy-emlékévhez

A Pázmaneum Társulás által meghirdetett Esterházy-emlékévhez az egész év folyamán lehetőség van csatlakozásra. Dunaszerdahely városának önkormányzata 2017. június 27-én csatlakozott az emlékévhez.

Társulásunk ügyvezető elnöke, Karaffa Attila javaslatára került az önkormányzati ülés napirendjei pontjai közé a csatlakozási kérelem, aki röviden ismertette a mártírpolitikus életét és védelmébe is vette. Egy, korábban pártszínekben, most függetlenként politizáló dunaszerdahelyi képviselő hevesen bírálta és antiszemitának nevezte Esterházy Jánost az önkormányzati ülésen.  Végül a városi képviselők 12 igen, 3 tartózkodás, 3 nem szavazat mellett (további 3 képviselő nem szavazott) megszavazták a javaslatot.

Társulásunk alapítása óta felvállalja a felvidéki magyar mártírgróf eszmeiségét, és több alkalommal megemlékeztünk róla az Imakilencedek alkalmával, 2008-ban pedig a Rákóczi Szövetség Esterházy emlékéremmel tüntette ki a Pázmaneumot. 2011-ben a polgári társulás Dunaszerdahely Fő utcáján Esterházy domborművet avatott. A közadakozásból elkészített mű Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Felvidéken összesen több mint tíz településen található a mártírgrófról szobor vagy emléktábla.

 

A dunaszerdahelyi.sk hírportálon megjelent tudósítás itt olvasható:

http://dunaszerdahelyi.sk/vita-esterhazy-kapcsan

Esterházy János zsidómentő tevékenységéről itt tájékozódhat:

http://felvidekitudastar.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=1144:esterhazy-janos-zsidoment-tevekenysege&catid=54:politika&Itemid=65

Esterházy János védelmében

Az Esterházy-emlékév kapcsán a Körkép oldalán olvashatnak bővebben:

http://www.korkep.sk/cikkek/mindennapjaink/2016/12/30/esterhazy-emlekevet-hirdetett-a-pazmaneum-tarsulas