Soltész Miklós Besztercebányán a magyar hívők támogatásáról is tárgyalt

A kereszténység megóvása az európai nemzetek megmaradásának alapvető pillére – jelentette ki Soltész Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára Besztercebányán, ahol Marián Chovaneccel a besztercebányai római-katolikus egyházmegye püspökével találkozott.

Az államtitkár besztercebányai látogatása része annak a mintegy két és fél éve elindított kapcsolatépítő sorozatnak amely  római-katolikus, református és ortodox egyházi vezetőkkel megvalósított találkozók által az egyházakkal fenntartott kapcsolatok szorosabbra fűzését és új együttműködések elindítását célozza a Kárpát-medencében illetve az egész közép-kelet európai térségben.

Soltész Miklós a találkozó után az MTI-nek nyilatkozva  baráti légkörűnek  minősítette a megbeszélést, amelynek hangulata – mint mondta – tükrözte  a szlovák-magyar kapcsolatoknak az elmúlt években történt erősödését.

A megvitatott témákról szólva az államtitkár elmondta: beszéltek a kereszténység az európai nemzetek megmaradásában betöltött kiemelkedően fontos szerepéről valamint az üldözött keresztényekkel szembeni szolidaritás lehetőségeiről és az egyházmegye vezetése által a helyi magyar közösségnek nyújtható támogatásról is.

Soltész Miklós az  utóbbi kapcsán rámutatott: a besztercebányai egyházmegye püspöke pozitívan viszonyul a helyi magyarokhoz, az egyházmegyének Parák József személyében egy magyar helynöke is van, s így a magyar lakta településekre magyar papok kerülhetnek, ami segíti a helyi magyarság megmaradását.

Az államtitkár hozzátette: a jövőben szeretnék tovább szilárdítani kapcsolataikat. Az együttműködés erősítése érdekében  olyan zarándoklatsorozatot indítanak, amelynek résztvevői – magyar és szlovák keresztény fiatalok csoportjai –  egymás országába látogatnak el.

Forrás: mti, hírek.sk

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
2017. 02. 13.|