Esterházy János emlékestet tartottunk

„A vértanú vére lemos minden bűnt és hibát” – hangzott el azon az Esterházy János emlékesten, amelyet a Pázmaneum polgári társulás szervezett a Vermes-villában december 13-án. A polgári est főelőadói Pawel Cebula OFM, posztulátor és dr. Molnár Imre történész voltak.

Az emlékestet megelőzően a szervezők és a résztvevők a Fő utcai Esterházy emlékhelyen koszorúztak, majd a Kortárs Magyar Galériában folytatódott a program.

„Ahogyan megszokhattuk, minden decemberben megemlékezünk gróf Esterházy Jánosról, Isten szolgájáról. Idei két előadónk dr. Molnár Imre történész, Esterházy-kutató, illetve Pawel Cebula atyát, aki a posztulátora, egyházi »kérelmezője« a boldoggá avatási folyamatnak. Megtisztelte rendezvényünket Forró Krisztián is, a Magyar Szövetség elnöke” – üdvözölte a megjelenteket Karaffa Attila, a főszervező társulás elnöke, majd Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja mondta el jeles költőnk, írónk, Kulcsár Ferenc egyik az est szellemiségét megidéző levelét.

A főelőadást megelőzően Duray Miklósra is emlékezve, Duray és Esterházy közötti párhuzamokat is kiemelve bemutatták azt a rövidfilmet, amelyben Duray Miklós szól Esterházy Jánosról, Esterházy örökségéről és a mában is irányt mutató szellemiségéről.

Pawel Cebula OFM, posztulátor és dr. Molnár Imre történész ezt követően közös előadásukban Esterházy János „oltárra emelésének”, boldoggá avatási folyamatának részleteiről beszéltek a közönségnek. A beszélgetésben Esterházy érdemei mellett mindennapjai is szóba kerültek, és az egyházi kérelmező is rámutatott arra, hogy Esterházy János vértanúsága rendkívüli pillanata az adott történelmi korszaknak és egyben Esterházy életének is, hiszen, mint mondta, „a vértanú vére lemos minden bűnt és hibát”.

Az emlékesten felszólalt Forró Krisztián, a Magyar Szövetség politikai párt elnöke is, aki Esterházy János rendületlen helytállásáról, hitelességéről és nemzetéhez való ragaszkodásáról szólt, ugyanakkor a békét szorgalmazta a közép-európai népekkel is. Forró biztatta a jelenlevőket, hogy bátran tegyenek tanúbizonyságot a mindennapokban a magyar közösséghez való hovatartozásukról, ahogyan azt a mártírgróf is megtette.

Karaffa Attila a Pázmaneum polgári társulás éves tevékenységét foglalta össze, illetve bejelentette a jelenlevőknek, hogy a polgári társulás is csatlakozott a petíciós bizottsághoz, amelynek feladata az aláírásgyűjtés a köztársasági elnökjelöltnek, aki a magyar közösség részéről Forró Krisztián lesz.

Az előadásokat követően Karaffa Attila a Pázmaneum polgári társulás éves tevékenységét foglalta össze.

Az est társszervezői a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ és a Kortárs Magyar Galéria voltak.

(nagy)

 

Fotók: https://dunaszerdahelyi.sk/vertanu-vere-lemos-minden-bunt-es-hibat-esterhazy-janos-emlekestet-szerveztek

2023. 12. 19.|Tags: , |